CERN Bilim Merkezi Gezisi

CERN Bilim Merkezi Gezisi

1954 yılında İsviçre ve Fransa sınırında 12 ülkenin katılımıyla kurulan Nükleer Araştırmalar Avrupa Konseyi CERN dünyanın en büyük parçacık fiziği labaratuvarıdır. CERN kelimesinin açılımı Fransızca Conseil Europeen la Recherche Nucleaire'dir Türkçe karşılığı olarak Avrupa Nükleer Araştırmalar Konseyi'dir. Günümüzde CERN'in 20 asil üyesi ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 3 ortak ve 4 gözlemci üyesi bulunmaktadır.

CERN bilim merkezinin en önemli bölümü İsviçre ile Fransa sınırında yerin altına inşa edilmiş olan 27 Kilometre uzunluğundaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısıdır. Hızlandırıcının içinde bulunan ve yüksek enerjiyle çalışan dedektörler parçacıkları ışık hızına yakın bir sürate ulaştırıp çarpıştırılmasının sağlanmasıdır bu işlem sonrasında ortaya çıkan atom parçacıklarının üzerinde inceleme ve araştırmalar yapılmaktadır. CERN'de devam etmekte olan bu araştırmaların ana amacı maddenin yapısını, bu yapının oluşumunu ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri incelemek ve bulunduğumuz evrenin oluşum sırrını keşfetmektir. 

Study Tur olarak düzenlemekte olduğumuz CERN gezilerimizde CERN deneylerinde yapılan çalışmaları yerinde görerek, öğrencilerimizde farkındalık yaratıp ufuklarını genişletmektir.

 

Ayrıca gezimizde CERN bilim merkezi ziyareti sonrasında İsviçre, Fransa, Almanya ve İtalya’nın tarihi ve doğal mekanların ziyareti öğrencilerimizin genel kültürlerinin gelişmesinde de katkıda bulunmaktır.